• Írjon nekünk!
  • Épületenergetikai tanúsítás

    Épületenergetika
    Épületenergetikai tanúsítás

    Kinek van rá szüksége?

    • Családi házak eneregetikai tanúsítványa
    • Létesítmények eneregetikai tanúsítványa
    • Ipari megoldások

    Agóra Szeged PÓLUS Program

    Költségtérítésben részesült volna a 4. számú pályamű

    Pályázó: Dóm Építész Műterem Kft
    Szerző: Murka István
    Társszerző: Balajti Zita, Földi Péter, Nagy Nándor, Nyéki Anikó
    Szakági tervezők:
    Tartószerkezet: Kenese István - Kenese Mérnöki Iroda Kft.
    Épületgépészet: Braun Attila - Pipeline Kft.
    Tájépítészet: Balogh Andrea, Majoros Csaba - 4D Tájépítész Iroda
    Parkoló technológia: Rodé Lajos - KOEM Bt.
    Építész munkatársak: Rényi Örs, Vértesy Ágnes, Zsámár Dóra - Dóm Építész Műterem

    Részletes bírálat

    A pályamű a Kálvária sgt. és a Gogol utca közötti gyalogos közlekedést a tömbbelső déli telekhatáraira tervezett hosszú (keskeny) elnyúló épülettel, széles, jól használható térburkolattal és dekoratív kerttel, parkkal hangsúlyozza. A tervező a környezetvizsgálat alaposságát a tervlapon bemutatja, s ezt a pályamű hasznosítja. A pincegarázs Gogol utca felőli megközelítése jó megoldás.

    Az elnyúló földszinti aula terjengőssége ellenére a különböző funkciójú egységek nehézkesen közelíthetők meg, s nem nyújtanak térélményt. A Gyerekházba csak egy külön folyosón juthatunk. Az Informatórium is teljesen elkülönül az aulától. A megtartott IKV-s irodaház mondvacsinált funkciót kapott, mely nem illik ebbe a „sokcellás” épületbe. Elhibázott a nagy és kis előadóterem mindentől való elkülönítése és a II. emeleten történő elhelyezése. A négy szint magasságú előcsarnok jó szervező tér lehetne, ha a különböző egységek közvetlenül ide kapcsolódnának.

    Az épület jellegzetességét adó tömör 1-2 és többszintes kubus mögött nem található meg a hasonlóan kialakított térszervezés. A keleti és nyugati homlokzatok között nem fedezhető fel hasonlóság, mintha nem is egy épület lenne. A létesítmény a környező utcákról megfelelően tárul fel, nem hivalkodóan mutatkozik, de az utcai foghíjak eltüntetését nem oldja meg.

    A tervkoncepció erőssége, hogy megtartja a meglevő irodaépületet, ahol energiaközpont kerülne kialakításra. Minden intézmény- egység több szintre tagolódik, ezáltal átláthatóságuk, átjárhatóságuk nehézkessé válik. Az előadóterem a II. emeleten kerül elhelyezésre. Minden szinten nagy aulák, terek kerülnek kialakításra. Az elnyúló földszinti aula ellenére nehezen közelíthetők meg az egyes egységek.

    A gépészeti műszaki leírás részletes, rendkívül sok alternatív energia termelő berendezés beépítésével.

    A Bíráló Bizottság a tervet költségtérítésre tartotta érdemesnek. 

    A weboldalon szereplő képek illusztrációk és a szerzői jog által védett alkotások.
    ...