• Írjon nekünk!
 • Épületenergetikai tanúsítás

  Épületenergetika
  Épületenergetikai tanúsítás

  Kinek van rá szüksége?

  • Családi házak eneregetikai tanúsítványa
  • Létesítmények eneregetikai tanúsítványa
  • Ipari megoldások

  Agóra Szeged PÓLUS Program

  Költségtérítésben részesült volna a 4. számú pályamű

  Pályázó: Dóm Építész Műterem Kft
  Szerző: Murka István
  Társszerző: Balajti Zita, Földi Péter, Nagy Nándor, Nyéki Anikó
  Szakági tervezők:
  Tartószerkezet: Kenese István - Kenese Mérnöki Iroda Kft.
  Épületgépészet: Braun Attila - Pipeline Kft.
  Tájépítészet: Balogh Andrea, Majoros Csaba - 4D Tájépítész Iroda
  Parkoló technológia: Rodé Lajos - KOEM Bt.
  Építész munkatársak: Rényi Örs, Vértesy Ágnes, Zsámár Dóra - Dóm Építész Műterem

  Részletes bírálat

  A pályamű a Kálvária sgt. és a Gogol utca közötti gyalogos közlekedést a tömbbelső déli telekhatáraira tervezett hosszú (keskeny) elnyúló épülettel, széles, jól használható térburkolattal és dekoratív kerttel, parkkal hangsúlyozza. A tervező a környezetvizsgálat alaposságát a tervlapon bemutatja, s ezt a pályamű hasznosítja. A pincegarázs Gogol utca felőli megközelítése jó megoldás.

  Az elnyúló földszinti aula terjengőssége ellenére a különböző funkciójú egységek nehézkesen közelíthetők meg, s nem nyújtanak térélményt. A Gyerekházba csak egy külön folyosón juthatunk. Az Informatórium is teljesen elkülönül az aulától. A megtartott IKV-s irodaház mondvacsinált funkciót kapott, mely nem illik ebbe a „sokcellás” épületbe. Elhibázott a nagy és kis előadóterem mindentől való elkülönítése és a II. emeleten történő elhelyezése. A négy szint magasságú előcsarnok jó szervező tér lehetne, ha a különböző egységek közvetlenül ide kapcsolódnának.

  Az épület jellegzetességét adó tömör 1-2 és többszintes kubus mögött nem található meg a hasonlóan kialakított térszervezés. A keleti és nyugati homlokzatok között nem fedezhető fel hasonlóság, mintha nem is egy épület lenne. A létesítmény a környező utcákról megfelelően tárul fel, nem hivalkodóan mutatkozik, de az utcai foghíjak eltüntetését nem oldja meg.

  A tervkoncepció erőssége, hogy megtartja a meglevő irodaépületet, ahol energiaközpont kerülne kialakításra. Minden intézmény- egység több szintre tagolódik, ezáltal átláthatóságuk, átjárhatóságuk nehézkessé válik. Az előadóterem a II. emeleten kerül elhelyezésre. Minden szinten nagy aulák, terek kerülnek kialakításra. Az elnyúló földszinti aula ellenére nehezen közelíthetők meg az egyes egységek.

  A gépészeti műszaki leírás részletes, rendkívül sok alternatív energia termelő berendezés beépítésével.

  A Bíráló Bizottság a tervet költségtérítésre tartotta érdemesnek. 

  A weboldalon szereplő képek illusztrációk és a szerzői jog által védett alkotások.
  ...