• Írjon nekünk!
 • Épületenergetikai tanúsítás

  Épületenergetika
  Épületenergetikai tanúsítás

  Kinek van rá szüksége?

  • Családi házak eneregetikai tanúsítványa
  • Létesítmények eneregetikai tanúsítványa
  • Ipari megoldások

  Lakóház a Balatonnál

  dom.hu

  Monoszló
  lakóépület átépítése

  epiteszforum.hu

  Tervező: Dóm Építészműterem Kft.
  Építész-tervező: Murka István
  Építész munkatársak: Kúti István, Sebestyén Ágnes, Jenei Attila
  Statikus tervező: Kenese István
  Gépész tervező: Braun Attila

  Táj- és kertépítészet: Balogh Andrea, Majoros Csaba 

  Lakóház a Balatonnál

  A telek Monoszló központjában fekszik, a Református templom közelében és az Erdei Iskola közvetlen szomszédságában. A környék beépítésére jellemző az előkert nélküli, vagy minimális előkert, az oldalhatárra vagy csurgó távolságra építés.

  A meglévő-megmaradó főépület helye változatlan. A romos állapotú melléképületek lebontása után a felszabadult területre, a főépületre merőlegesen került kialakításra a terasszal egybenyíló nyárikonyha. Az eredetileg az iskolához épített félnyeregtetős állattartó épület helyére, de a szomszédos épülettől elhúzva, a meglévő és kiegészített kerítés kőfalára támaszkodik az új nyitott fészer. A melléképületek tömegeinek befordítása a főépület felé -a térképkivonat tanúsága szerint is- a környéken hagyományos beépítési módnak számít.

  Az építés alapkoncepciója a meglévő környezetet messzemenően figyelembe vevő és ahhoz illeszkedő, ugyanakkor az építtető igényeit is kielégítő, természetes anyaghasználatú, modern építmény- épület létrehozása volt. Ennek szellemében valósult meg a nyárikonyha és a nyitott fészer. A meglévő, vályogba rakott kőfalú, cseréptetős falusi ház rekonstrukciója során a ház eredeti használatától idegen funkciókat, szerkezetet és anyaghasználatot sikerült elkerülni; ezek általában a tulajdonváltással bekerülő városi minták formájában jelentenek veszélyt. A meglévő felújított ház mellett toldalék épült additív módon, amely viszont a mai kornak megfelelő legmodernebb kiszolgáló technológiákat tartalmazza, teljesen mai anyaghasználattal és szerkesztési elvekkel.

  Az új nem akarja a régit transzformálni és nem annak ellenére jön létre, hanem amellett, mindkettő hozza magát, a régi azt, amiért megőrződött, az új pedig azt, amiért létrejött.

  Szöveg: Dóm Építészműterem Kft.

  A weboldalon szereplő képek illusztrációk és a szerzői jog által védett alkotások.
  ...