• Írjon nekünk!
  • Épületenergetikai tanúsítás

    Épületenergetika
    Épületenergetikai tanúsítás

    Kinek van rá szüksége?

    • Családi házak eneregetikai tanúsítványa
    • Létesítmények eneregetikai tanúsítványa
    • Ipari megoldások

    Monte Carlo Szórakoztató Központ

    http://www.arkadmagazin.hu/~arkadmag/elem/regepc.php?ep=138&faj=4

    Monte Carlo Szórakoztató Központ - Budapest


    Építész tervező:
    Murka István
    Dóm Építészműterem Kft.
    1051 Budapest,
    József nádor tér 11.
    Tel.: 06-1/235-0814
    Fax: 06-1/235-0815
    dom@dom.hu
    www.dom.hu

    Építész munkatársak:
    Börzsei Tamás,
    Kronish Sari,
    Nagy Nándor,
    Nyéki Anikó

    Belsőépítész tervező:
    M-Teampannon Kft.,
    Csavarga Rózsa

    Tartószerkezeti tervező:
    Megalit Kft.,
    Kenese István

    Épületgépész tervező:
    Pipeline Kft.,
    Braun Attila

    Épületvillamossági tervező:
    Bodócs Elektroterv Kft.,
    Bodócs Péter

    Tűzvédelmi szakértő:
    Tűzinfo.hu Bt.,
    Szőllösi Levente

    Épületszerkezeti tervező:
    FRT Raszter Kft.,
    Farsang Attila

    Épületfelmérő:
    MNMIKft.,
    Garbaisz László

    Régészet:
    Budapesti Történeti Múzeum,
    Kovács Eszter

    Építészettörténet:
    Modern Építészetért Kht.,
    Branczik Márta

    Sprinkler tervező:
    Pentolt Kft.,
    Mátyás Iván

    2009. március

    Előzmények

    A Budapest, V. Vigadó u. 4-6. Dorottya u. 2. sz. alatti klasszicizáló és art deco elemeket felhasználó jellegzetes 'Münnich ház' (1938), illetve a Buda-pest, V. Szende Pál u. 3. neoreneszánsz 'Wéber ház'(1873) épületegyüttesét a tulajdonos Magyar állam a Kincstári Vagyoni Igazgatóságon -mint vagyonkezelőn keresztül- nyilvános pályázat keretében több alkalommal próbálta értékesíteni, befektetői érdektelenség miatt sikertelenül. A többszöri eredménytelen pályázat után a KVI 2005.07.29-én ingatlan-értékesítési szerződést kötött a jelenleg is tulajdonos Moons Kft.-vel.
    Az ingatlan az új tulajdonossal új funkciót is kapott: Szórakoztató Központ & Hotel. A funkcióváltás nem egyedi eset, a tulajdonjog-változások legtöbbször új hasznosítást, új minőséget hoznak a városképbe. Erre több példát láthatunk a közelben: Adria-Palota-(Tőry Emil és Pogány Móric) ma Hotel Meridien-(Kolbe Tibor) vagy a Gresham Palota (Quittner Zsigmond) ma Four Seasons Budapest (Kruppa Gábor). De az utóbbi időben megvalósult néhány példa (New York Palace - Hauszmann Alajos, Korb Flóris és Giergl Kálmán; Deák Palota - Örömy József),-illetve a folyamatban lévő más építkezés is (Pollack Mihály egykori Wurm ház - ma Palazzo Dorottya) ékesen bizonyítják múltunk és jelenünk méltó együttélését, magától értetődővé váló harmóniáját.

    A Münnich ház anno...

    Az épület eredetileg 3 különböző helyrajzi számú telekre épült, egymástól a telekhatáron külön-külön dilatálva, városközponti területen, összesen mintegy 1450 m2 -en. Az épület 1937-ben készült tervei szerint a földszinten és a félemeleten üzletek, az emeleteken irodák és lakások épültek. Az eredeti elképzelések szerinti funkcionális tagoltság a homlokzaton jól nyomon követhető. A három részre dilatált épület két szélső eleme "perforált" homlokzattal és 1-1 lépcsőházzal a lakásoknak adott helyet, míg a középső traktusba sávos szalagablakokkal irodák kerültek. A két szélső épületrész emeleti lakásait a kiemelkedő elhelyezkedésnek megfelelően luxusszínvonalú bérlakásoknak tervezték. Az alsó üzleti szintet az elegáns kialakítású passzázs nyitotta meg.

    ...és ma

    A Moons Kft. tervei között szerepelt, hogy I. ütemben a Vigadó u. Dorottya u.-i meglévő 'Münnich ház' p+fszt+1/2 em. szintjein I. kategóriájú játékteremet, éttermet és előadótermet (varieté) alakít ki, valamint még ebben az ütemben az épület teljes utcai homlokzatát felújítja. A II. ütemben az irodaházként eddig is együtt használt (és azonos gépészeti rendszeren lévő) épületeket pedig egy egységben hotelként hasznosítaná. A két ütemben történő felújítás a szálloda végleges programtervének átfutási ideje miatt szükséges. A helyi védelemre javasolt épület a világörökség területén, régészeti érdekű és műemléki jelentőségű ingatlanon fekszik. Meglévő hasznos alapterülete 8638 m2. A szabályozási terv szerint a parkolás telken belül nem kötelező.
    A tervezés során az elsődleges cél az értékes örökség tiszteletben tartása a meglévő értékek megmentése, az épület méltóságának visszaállítása volt.

    Az I. ütem - Münnich ház

    A megrendelő által megadott tervezési program az alábbi egységekre oszlott:
    Játékterem és varieté: 2690 m2
    Étterem és konyha: 580 m2
    II. ütemben hasznosítandó volt irodatér: 4800 m2
    Padlástér és gépészet: 400 m2

    Alaprajz, funkcióelemzés, épületműködés

    A tervezéssel érintett területek az építtetői programnak és az új funkcióknak megfelelően kerülnek kialakításra. Így a belső udvar - mely az eredeti terveken passzázs volt - teljesen újjáépítésre kerül. Emiatt a (ma már nem eredeti megjelenésű) passzázs bejárata, utcai homlokzata is megváltozik: visszahúzott, többrészes-edzett üveg tolóajtót kap.
    A földszinti és félemeleti szinteken I. kategóriájú játékterem létesül, melynek kiszolgáló terei, valamint egy előadóterme (varietémulató) a pincében kap helyett a szerviz egységekkel. A földszinten a Vigadó és Dorottya utcai szárnyban közterületi kapcsolattal rendelkező étterem és bár a pincében lévő konyhaüzemmel, akár leválaszthatóan működtethető, önálló üzemeltetési egységet képez.
    A felső szinteken ebben az ütemben csak a legfelső, VI. emeleten történik beavatkozás. Az utcai traktusban az eredetileg is visszahúzott térhatároló szerkezetek könnyű acélvázas tetőszerkezetre történő cseréje valósul meg, mely a belső terek geometriáját is érinti. E homlokzat mögött dupla belmagasságú helyiség alakul ki, amely különösen alkalmassá válik a II. ütemben tervezett szálloda-funkcióhoz kapcsolódó, az eredetileg is itt lévő - páratlan panorámával rendelkező étterem méltó visszaállítására.

    Játékterem és varieté

    A játékterem a földszinten és félemeleten jól átlátható térben kap helyet. A belső udvari új épületrészbe dupla belmagasságú, galériás teret alakítottunk ki, melynek hangsúlyos eleme egy kör alakú üveg látványlift. A játéktér helyiségei nem közvetlenül az utcafrontról nyílnak. A központi tér 2 oldalról közelíthető meg, mégpedig a volt passzázs két behúzott 2 szint magas homlokzati nyílásánál, melyek nyitottabb, nagyvonalúbb bejáratként élhetnek. A vendégeket így reprezentatív foyer és egy nagyméretű előtér fogadja, mely reményeink szerint lehetővé teszi a portál városképbe igazodó, átlátható megjelenését.

    I. osztályú étterem és konyha

    A Vigadó utca felöli szárnyban I. osztályú étterem létesül. A hozzá tartozó konyhaegység a pinceszinten található, a kiszolgálás ételliften keresztül történik. Az étterem bejárata az eredeti középső főbejáraton, illetve a Dorottya utcai, archív fotók alapján helyreállított íves portálon keresztül nyílik.

    Gépészet padlástér

    A padlástérbe kerültek a kazánházak, hűtő- és szellőző gépházak szimmetrikus elrendezésben. Elosztásuk úgy lett kialakítva, hogy a játékterem és a későbbi szálloda külön üzemeltethetőségét biztosítsa.

    Homlokzatok, homlokzati elemek - Homlokzati kőburkolatok

    A homlokzati kőburkolatokat a művészettörténeti javaslatot is figyelembe véve az eredeti formájuk szerint állítjuk vissza, ill. egy része cserélve lesz.
    A földszinten és félemeleten az eredeti állapotnak megfelelően a barnás színű, vízszintes erezetű csiszolt travertin burkolat és az üvegportálok körüli fekete profilozott gránitkeret restaurálását, pótlását illetve visszaállítását tervezzük.
    A I.-VI. emeleten felújításra kerül a csiszolt, kemény mészkőburkolat; a Haraszti mészkő posztamensek az erkélyeken és a Haraszti mészkő ablakkeretek.

    Épületdíszek, épületrészletek

    A homlokzatra kerülő I. emeleti kisméretű zászlótartókat elbontjuk, míg az archív fotókon is látható nagyméretű lobogótartókat és Ohmann Béla "Állattenyésztés" illetve "Földművelés" c. dombormű munkáját a hiányzó címerek pótlásával együtt feújítjuk. Kőrestaurátor bevonásával visszaépítésre kerül az archív fotókon látható, I. emeleti sarokerkély mellvédjéről elbontott Ohmann dombormű is (címert tartó két szárnyas angyal).

    Az V. emeleti párkány

    Az eredeti homlokzatkialakítás tervezésekor korabeli fotókra, tervtárban található rajzokra támaszkodunk. Az épület homlokzatát - eredeti karakterét megtartva az eredeti tervek felhasználásával állítjuk helyre.

    Nyílászárok

    A nyílászárók kialakítását és osztását a helyreállítás, vagy a nyílászárók cseréje során egységes, az eredeti tervekkel megegyező, illetve ahhoz illeszkedő megjelenésűre terveztük.

    Portálok

    A felújítás előtti állapotában mindegyik portál fémszerkezetű és üvegbetétes, a különböző időben történt felújításoknak megfelelően különböző fémek (réz, bronz, festett acél) alkalmazásával. A passzázs-bejáratok sarkainál a homlokzat íves átfordulását a portál szerkezetei lekövetik. A felújítás során ezt megtartjuk, de az architektúrának nem megfelelő kialakítású, korábbiakban már átépített kirakatportálokat az eredeti kirakatportál-fotók, és az eredeti nyílások geometriai méretei szerint helyreállítjuk.

    Főbejárat

    A főbejárat üvegezett, kétszárnyú bronz kapuját az eredeti tervek szerint felújítva - tömör sárgaréz jellegű (vagy bronz) rudazatú rács díszíti. A nyíló szárnyak feletti indás, volutás felülvilágító rács foglalja magába a házszámtáblát. A tok felfényezett sárgaréz szerkezet.

    Passzázs bejáratok

    A passzázs bejáratoknál eredeti kapuk képeit, nyílászáró szerkezetének nyomait nem találtuk. Elképzelésünk szerint a passzázst eredetileg csak egy leengedhető rejtett biztonsági rács védte. Ennek a képnek megfelelően a mai bejáratot egy rejtett vasalattal működő szinte anyag megjelenés nélküli- többrészes, átlátható edzett tolóajtóval képzeljük el.

    Tetőidomok

    A magastető átalakításánál kényesen ügyelünk az eredeti tetőidomok megtartására, mivel a szomszédos tetőidomokhoz való csatlakozásokat példaértékűnek tartjuk. A belső oldalon kialakuló gépészeti tér kiemelése is a meglévő geometria törésvonalain belül, az eredeti tetőidom érzékeltetésével történik. A tetők hajlásszöge változatlan maradt.
    A magastetők eredeti fedési anyaga műpala, amit lécbetétes QUARTZINK fedésre cseréltünk le.

    Murka István
    vezető tervező

    A weboldalon szereplő képek illusztrációk és a szerzői jog által védett alkotások.
    ...